Pretraga

test

Povratak na sve

[INTERVJU] Matija Klarić: Matematika i glazba idu ruku pod ruku

[INTERVJU] Matija Klarić: Matematika i glazba idu ruku pod ruku

Matematičari u Edukosu posebna su sorta. 🙂 Mnogi će se složiti s time, neki će to opovrgavati, ali intervju s našim Matijom Klarićem sigurno otkriva još jednog talentiranog i uspješnog predavača iz ovoga predmeta. Tko je Matija Klarić? Što voli? Što ne voli? Saznajte u sljedećim redovima…

Kako je počela tvoja priča s Edukosom?

Prije dvije i pol godine, prijateljica me označila u komentaru na Edukosov oglas za predavača matematike (hvala, Antonija B.!). Prijavio sam se iz znatiželje. Nakon obavljenog razgovora i testiranja, a i preporuka naših kolega koji su već radili u Edukosu, Nikolina i ja smo tada primljeni u Edukosov tim matematičara. U početku je bilo manje instrukcija, uglavnom za srednjoškolce, a sada je to posao 0-24.

Sjećam se prvih individualnih instrukcija. Bila je riječ o učenici koja je zapela s matematikom u 1. srednje i razmišljala o promjeni škole. Uspješno smo pohvatali sve nedostatke. Još mnogo puta nakon toga je dolazila i najesen je već maturantica.

Koje je tvoje nadraže iskustvo u Edukosu?

Općenito, najdraži dio ovog svega mi je kad krajem školske i akademske godine počnu stizati SMS-ovi da je netko uspješno položio predmet. Redovito se dogodi da dođu bar 3 u kratkom roku i uljepšaju ti dan… 😀

Koja situacija ti je bila najteža?

U nekoliko navrata se dogodilo da polaznik/ca zbog drugih okolnosti (obiteljskih, psihičkih ili slično) ne može posvetiti matematici dovoljno vremena i truda, koliko god se ti trudio.

Opiši svoj radni dan u maksimalno 10 rečenica.

S obzirom da ovaj posao ima vrlo izraženu sezonalnost, radni dan se razlikuje ovisno o tome u kojem smo dobu godine. Trenutno, kad su aktualne grupe za jesenske rokove na fakultetima i jesenski rok mature, moj radni dan počinje otprilike u 9. Odradim dva termina individualnih instrukcija pa odem na pauzu. Popodne dva termina s grupama i po potrebi još jedne individualne. Vrijeme u pauzama koristim za traženje zadataka, printanje/kopiranje, sastavljanje i ispravljanje zadaća i sastavljanje rasporeda (ovo zadnje je često najteži dio posla 😀 ).

Pogled prema ostatku 2020. godine?

S obzirom na to da je još od početka lipnja po pitanju instrukcija skoro sve po starom, još uvijek sam optimist. U slučaju online nastave, potražnja za instrukcijama među srednjoškolcima će i dalje biti minimalna, ali srećom je na faksevima matematika vrlo raznolika i još uvijek na nivou, pa ima puno posla. Nadam se uskoro bez maskica.

Da možeš, koje instrukcije u Edukosu bi najradije uzeo?

Iz široke ponude vjerojatno bih odabrao tečaj talijanskog. 🙂

Možeš li riješiti ovaj zadatak?

Određeni broj polaznika nalazi se u Edukosu. Učionicu je napustilo 19 ljudi, a 17 ih je ušlo. Sada se u Edukosu nalaze 63 osobe. Koliko ih je u Edukosu bilo na početku?

Da. Može i moj petogodišnji nećak. 🙂

Koja je prva stvar koju napraviš nakon dolaska u Edukos, i posljednja stvar koju napraviš prije odlaska iz Edukosa?

Kad dođem, provjerim je li u učionici sve na svom mjestu (poravnam stolove, pripremim markere, upalim klimu, laptop, kopiram nešto, uzmem vodu ili kavu). Prije odlaska sve pospremim i dezinficiram stolove.

Kruže razne priče po Edukosu o broju 1 među predavačima? Koja je tvoja verzija priče?

Od nas 9-10 matematičara, iskreno mislim da je svatko nekom svojom kvalitetom broj 1. Matematika je dovoljno široka i zahtijeva razne pristupe u poučavanju. Nije isto učiti osnovnoškolca razlomke, pripremati srednjoškolca za maturu, pripremati ekonomista ili FERIT-ovca, učiti nekoga matematiku na engleskom, davati instrukcije nekom starijem tko se malo čega sjeća iz matematike… Ima svega, zato nas i ima toliko. 🙂

Koja je najdraža “spačka” koju ti je netko napravio u Edukosu?

Ivana me jednom poslala u učionicu bez bijele ploče. To mi je bilo najdraže. 🙂

matija klaric

”Od nas 9-10 matematičara, iskreno mislim da je svatko nekom svojom kvalitetom broj 1.”

Brzopotezna pitanja:

Otkrij nam nešto što polaznici ne znaju o tebi.

Možda otkriju nešto u nastavku čitanja… 🙂

Prva misao prije tvog premijernog predavanja u Edukosu bila je?

Prve individualne instrukcije sam već opisao, a prije prve grupe misao mi je bila da ne smijem ništa bitno zaboraviti reći. S obzirom na to da ne koristim gotovo nikakve bilješke nego pričam iz glave, treba se sjetiti svih detalja: ugovori, bilježnice, satnica, gradivo, pisanje zadaća itd.

Prva misao nakon tvog premijernog predavanja u Edukosu bila je?

“Jesu li oni to u potpunosti shvatili? Hoće li uspjeti položiti ispit?” Bila je riječ o jednoj slabijoj grupi na težem predmetu.

Postoji li gradivo iz Matematike za koje bi na zaprimljenu prijavu rekao: “Žao mi je, nisam stručan u tom dijelu, molim vas potražite nekog od drugih kolega za tu osobu”?

Naravno, i to se događa. Ipak, većinom sam ja taj kojem proslijede nešto takvo.

Najdraži film?

Uopće nisam ljubitelj filma. Radije ću pogledati neki dobar intervju ili stand-up na YT.

Bez koje stvari ne možeš zamisliti svoj dan?

Mobitel.

Opiši se u tri riječi.

Smiren, darežljiv, tvrdoglav.

Razdoblje iz korone virusa najviše ćeš pamtiti po?

Stalku za mobitel i učitavanju videa u Google Classroomu, maskicama…

Najdraža hrana

Lubenica.

Čujemo da pripadaš Edukosovoj glazbenoj grupi? Možeš li nešto reći o svojoj glazbenoj karijeri? 😊

Tako je. U nedjelju, kad ne radim, sviram dvije mise. Matematika i glazba idu ruku pod ruku. 🙂

Komentari
Objavite svoj komentar Zatvori